Apartman Yöneticisinin Görevleri

Posted 2021-11-20 08:50:13



Apartman yöneticisinin görevleri oldukça geniş kapsamlı olup, apartmanla ilgili oluşan ya da oluşabilecek problemleri gözeterek hem mali planlama hemde aciliyet planlaması yaparak problemlerin giderilmesini, bunun yanında düzenli olarak yapılması gereken bakım faaliyetlerinden temizlik faaliyetlerine kadar her bir iş kaleminin takibini ve ödeme dengesini oluşturur, bununla birlikte yıllık bazda bütçe hesaplaması yaparak aidatları belirlemekle birlikte yapılan toplantıda binaya ait fayda güdülecek, binanın değerini arttıran ya da binaya ait büyük bir problem varsa bu konulara ait toplanan teklifler doğrultusunda demirbaş bütçesi oluşturulup tahsilatını, ödemesini ve işin takibini yapar. Apartman yöneticileri, bağlı oldukları apartmanları düzenli olarak denetlemekle birlikte sakinlerinde dilek ve şikayetlerine yönelik oluşan problemleri tespit edip gidermekle mesuldür. Bu sayede apartman sakinleri evlerinde ve binanın ortak kullanım alanlarında herhangi bir sorun ile karşı karşıya kaldıklarında çözüm kolay ve iyi bir şekilde bulunup, problem hızlıca giderilir.

Her apartman, bina, site ve rezidansta olması gereken yönetici, düzenli olarak apartman sakinleriyle iletişim kurmakta ve insanların site ile alakalı görüşlerini dinleyerek sitede iyileştirmeler yapmaktadır.


Apartman Yöneticisinin Yapması Gerekenler

Apartman yöneticisi ile apartmanının yönetimini düzene sokmak isteyen apartman sahipleri, daha doğru kararlar verebilmek için apartman yöneticisinin yapması gerekenler hakkında bilgi edinmek istemektedir. Daha önce de belirttiğimiz gibi site yöneticilerinin pek çok görevi bulunmaktadır. Bu görev ve sorumlulukların tamamı aşağıdaki listede sıralanmaktadır.

  1. Apartman için belirlenen aidatların ödemesini almak ve bu ödemeleri kaydetmek, gerekli mercilere yapılan iş karşılığında ödeme sağlamak.
  2. Apartmanın düzen içerisinde olabilmesi için gerekli uyarıları yapmak ve apartman sakinleriyle iletişim halinde olmak
  3. Apartmanın ortak alanlarının temizliğini yaptırmak
  4. Asansörlerin ve teknik ekipmanların periyodik bakımını yaptırmak ve tamir edilmesini sağlamak
  5. Aidat gelir ve gider dengesini en optimum düzeyde sağlamak ve genel kurul toplantılarında bütçeyi, yapılan işleri, harcamaları ideal şekilde açıklayıp, öngörü sayesinde ertesi sene oluşabilecek maliyetlerden dolayı bütçeyi revize edip sunmak.

Yukarıda da görülebildiği gibi site yönetimi hem aidat gibi finansal işlemlerle ilgilenmekte hem de apartmanın bakım ve temizliğinden sorumlu olmaktadır. Kısaca özetlemek gerekirse, apartman yöneticisi sayesinde apartmanda görülen tüm sorunlar çözüme kavuşturulabilmekte ve aidatın masraflara gitmesi sağlanabilmektedir.


Apartman Yöneticisinin Yaptırımları

Apartman yöneticilerinin bazı görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. Ancak buna ek olarak bu kişilerin bazı hakları da mevcuttur. Bu bağlamda apartman yöneticisinin yaptırımları da merak edilen konular arasında yerini almaktadır. Her apartman ve site aynı şekilde yönetilmediği ve farklı kurallara bağlı olabildiği için yaptırımlarda da değişkenlik görülebilmektedir. Ancak bazı konularda her apartman yöneticisinin yaptırımlara başvurma hakkı bulunmaktadır.

Apartmanın ortak kullanım alanlarına çöp atan, aracını yanlış yere park eden, aidatı ödemeyen, apartman sakinlerini sürekli rahatsız eden insanlar, öncelikle uyarılmaktadır. Ancak uyarılara rağmen bu olumsuz eylemleri yapmaya devam eden bireyler, kolluk kuvvetleri ya da hukuki mercilerle ile karşı karşıya kalacaktır. Özellikle uzun bir süre aidatların ödenmemesi durumunda apartman yöneticisi bu kişi ya da kişilerden ödenmesi gereken tutarı hukuki yollarla temin edebilmektedir. Bu gibi konular 634 sayılı kat malikleri kanununda açık ve nettir.


Apartman Yöneticisinin Görevleri ve Hakları

Apartman yöneticisinin görevleri ve hakları apartman sakinleri tarafından sıkça merak edilmektedir. Apartman yöneticileri, daha önce de belirttiğimiz gibi farklı hak ve sorumluluklara sahip olabilmektedir. Bu ayrımların temel nedeni ise, her apartmanın aynı şekilde yönetilmemesinden kaynaklanmaktadır. Örnek vermek gerekirse, bazı apartmanlarda kapıcılar bulunmakta ve temizliği üstlenmektedir. Ancak bazı apartmanlarda site yöneticisi düzenli zaman dilimlerinde temizlik elemanları kiralamaktadır.

Apartman yöneticisinin görevleri arasında, daha önceden belirtilmiş olan apartman kurallarına sadık kalınmasını sağlamaktır. Bu kuralların ne olduğuna bağlı olarak görev ve sorumluluklar da değişkenlik gösterebilmektedir. Genel olarak bu görevler aidatlar ve tamiratlar ile alakalıdır.


Kimler Apartman Yöneticisi Olamaz?

Kimler apartman yöneticisi olamaz sorusunun yanıtı sıkça araştırılmaktadır. Apartman yöneticileri, zamanının belli bir bölümünü apartmanın kontrollerini sağlamak ve sorunlarla ilgilenmek için ayırmalıdır. Bu nedenle yoğun tempoda çalışan insanların apartman yöneticisi olması tavisye edilmemektedir. Ayıca apartman yöneticisinin sorumluluk sahibi ve güvenilir olması gerekmektedir.

Siz de profesyonel apartman yönetimi hizmetlerinden faydalanmak ve hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için web sitemize göz atabilir ve firma iletişim numaralarımızı kullanarak bizleri arayabilirsiniz.